top of page
  • Writer's pictureAna Matorić Akasha

Čudesni trio partnerstva

Updated: Nov 26, 2022

Niste vi jedno u partnerskom odnosu. Vas je troje!


(izvor fotografije: foreverconscious.com)


Vi imate svoje potrebe, želje, motive, aspiracije, interese, vrijednosti, povrede. Vaš partner/partnerica ima svoje. Vi zajedno činite vaš odnos, zasebnu cjelinu u koju svatko od vas unosi onog najboljeg i najgoreg sebe.


U tom kontekstu, i vi i vaš partner imate mogućnost od sebe dati 100%. Sve do tih 100% vaša je odgovornost. Nakon tih 100%, vaša odgovornost prestaje i počinje partnerova. Ovisno o ravnoteži koja (ne) postoji između primanja i davanja, partnerski odnos može biti nešto čime ćete nadoknaditi ili iscrpiti svoju energiju. U idealnim uvjetima, koje nije realno očekivati (!), svatko od vas uvijek bi davao svojih 100%, a zajedno bi raspolagali s moćnih 200%.


Odnos koji činite, dakle, složen je i zaseban organizam koji, ukoliko mu želite zagarantirati uspjeh, zahtjeva vašu pozornost, trud i vrijeme. On traži svoje, baš kao što bi vi i vaš partner trebali tražiti svatko svoje!


Svi smo mi prvenstveno jedinke s vlastitim specifičnostima i potrebama. Kako bismo mogli participirati kao zdravi dijelovi odnosa, trebamo posvetiti vrijeme sebi i svojim potrebama.

Jedino takvi, uravnoteženi, možemo participirati u zdravom odnosu, u kojem će svatko od nas biti ravnopravan i cjelovit.


U suprotnom, ne preuzimamo vlastitu odgovornost u potpunosti već njezin komadić prebacujemo na partnera, gledajući ga kao spasitelja koji će nam dati ono što nam je potrebno. Hranimo se partnerom, a odnosom koji imamo nastojimo ispuniti nedostatke koje nemamo za dati sami sebi.


A tu prestaje zdravi partnerski odnos, a počinje simbioza dvoje, prividno slabašnih, jedinki koje jedna bez druge ne mogu funkcionirati...


39 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page