top of page
  • Writer's pictureAna Matorić Akasha

Krijesnice

Updated: Nov 26, 2022

Kucanje proljeća budi u meni nekakav poseban polet, entuzijazam, „bezrazložnu“ sreću, želju za stvaranjem. Srce mi je puno, a svaki pogled na prirodu koja se budi i na ovaj suncem obasjan grad, razvlači mi postojan osmjeh na licu...

Sunce. Život. Novi početci. Nevjerojatna snaga i krila koja narastu nakon spoznaje da si ti taj koji kreiraš svoj život i svu njegovu ljepotu.

Ipak, nekad naš rast ne bi bio moguć ili bi se isti događao vrlo sporo da nema krijesnica.Onih, koje ti, kada je najteže, osvjetlaju obraz. Bez da ih zatražiš, iz čiste ljubavi i ljepote svog bića, one zasvijetle, pokažu ti put, rastjeraju mrak. Pomognu kada je najteže i prihvaćaju sve ono što bi sam, ponekad potpuno nesvjestan, želio grčevito odbaciti... Pritom ne očekuju ništa zauzvrat, već jednostavno razumiju i prihvaćaju. Pokazuju ljubav. Jesu ljubav.

Bez neodoljive potrebe da propitkuju, analiziraju, zamjeraju ili kritiziraju, krijesnice se vode se činjenicom da znaš što je najbolje za tebe i prihvaćaju ono što činiš, svjesne da je to, u datom trenutku, tvoj domet. Upravo to, najviše je što ti trenutno umiješ ili znaš.

Krijesnice te puste da budeš ono što jesi, u svom najljepšem i najlošijem ruhu, vjeruju u tebe i tvoju snagu. One jednostavno jesu. Tu su, u tvojoj blizini, prime volan kada je teško i motiviraju te kada izgubljen i umoran, bez želje da nastaviš putovanje, pristaneš negdje uz cestu.

Krijesnice ne sumnjaju u tvoje odluke, one puštaju da živiš svoj život svrhovito, uvažavajući ljepotu svih ugodnih i neugodnih situacija na koje, po putu, nalaziš. Prigrle te u toj tvojoj ludosti i pritom podsjećaju na sve ono što ti, u predivnoj suštini svog unutarnjeg bića, uistinu jesi.

Biti nečijom krijesnicom, shvatih, najbolje je što drugom ljudskom biću možeš ponuditi.

Nema ništa više ljekovito od čiste ljubavi, koja nam pomaže da otključavamo sve svoje potencijale. Nema ništa više ljekovito od prihvaćanja. Ljubav i prihvaćanje melem su na ranu. Oni cijele.


(K.Kovač Photography)

Krijesnice te prihvaćaju upravo takvog kakav jesi, u ovom trenutku, ali vjeruju u tebe, vide ono najbolje i znaju što možeš postati. One te uče kako da prihvatiš samog sebe i osvijestiš sve ono što možeš biti. Upravo prihvaćanjem svega onog „negativnog“ ili neugodnog, otvaramo čarobne dveri koja nas vode vlastitom biću. Onom biću koje već jesi, ili s našeg, zemaljskog aspekta, onom biću koje možeš i želiš postati.

Duboko vjerujem, svi imamo unutarnju snagu i potencijal da donesemo odluke koje su najbolje za nas, iako je naš potencijal nekada, prividno, zakopan i iako vlastite snage nekada nismo nismo niti svjesni. U tom trenutku na scenu nastupaju krijesnice, koje dijele svjetlost s nama, kako bi nam pomogle da osvijestimo neosviješteno i udahnemo svu ljepotu života punim plućima.

Nitko, osim nas samih, ne može znati što je za nas najbolje u datom trenutku. Zbog ljepote naše individualnosti, nema univerzalnih recepata i kuharica za sreću. Nema nas boljih i lošijih. Ispod ovog neba, svi smo jednako vrijedni. Nema "konkretnih" savjeta, koji su dobri i primjenjivi na sve okolnosti i sva bića ili univerzalnih načina postizanja uspjeha.

Krijesnice to znaju.

One izbjegavaju uloge direktnih savjetnika, ne misle da su nadređene, bolje ili mudrije od bilo koga. One ne dijele ljude na mi i „oni drugi“, pri čemu su oni drugi oni koji, uslijed vlastite neadekvatnosti, trebaju slijediti njihove savjete i pustiti da ih se slijepo vodi.

Krijesnice su tu da nas inspiriraju i da, bez zaziranja u naše živote, poštujući ono što mi jesmo i odluke koje donosimo, nude nekakvu drugačiju perspektivu.

One, svojom ljubavlju, prihvaćanjem i mudrošću mogu „samo" pomoći i "samo" voditi osobu u „problemu“ da donese odluku koja je najbolja za nju u datom trenutku, pritom svjesne njezinih „slabosti“ i jakih strana, ali i konteksta iz kojeg dolazi.

Krijesnice ne očekuju ništa zauzvrat, ne čine ništa kako bi dobile priznanje. Njihovo djelovanje nije uvjetovano. Ono je nekalkulirano, autentično, vođeno snagom ljubavi i altruizma. Krijesnice se ne žele nahraniti nečijom nevoljom ili si svojim djelovanjem priskrbiti nagrade i priznanja. Ne žele ni zaliječiti svoje boli i patnje, privremenim dokazivanjem vlastite vrijednosti.

One žele da rasteš, svjesne kako je tvoj rast, zapravo, i njihov vlastiti.


(national geographic)

Slijedite svoj put.

Budite nečijom krijesnicom!

11 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page