top of page
  • Writer's pictureAna Matorić Akasha

Kada je pravo vrijeme javiti se stručnjaku za holističko zdravlje?

Updated: Aug 17, 2023


Koncept holističkog zdravlja nas navodi da svoje zdravlje sagledamo u kontekstu cjeline, a bolest kao manifestaciju određenog energetskog disbalansa te, po prvi puta, ili ponovno i ponovno, preispitamo koje to misli, emocije, životne navike (p)održavaju bolest kojoj svjedočimo. Sve navedeno neminovno rezultira povećavanjem kvalitete našega života i našeg općeg zadovoljstva istim.


Navedeno podrazumijeva poziv na neodgodivo razmatranje našeg života i aktualnog životnog stila te navodi na postavljanje važnih pitanja, poput:


Cijenim li, volim li i prihvaćam li život koji živim?

Jesam li uistinu spreman/na promijeniti ono što ne volim? Predati i transformirati ono što me ne služi?

Na koji način vodim brigu o sebi i svom zdravlju?


Na taj nam način holistički koncept nudi neku drugu perspektivu, baca neko novo svjetlo na naše postojeće stanje i poziva nas preuzimanje osobne odgovornosti za vlastiti život i zdravlje. To znači da pitanje našeg vlastitog zdravlja i dobrobiti ponovno stavlja u naše ruke, osvjetljavajući nam kako bismo sebe trebali držati glavnom i odgovornom osobom, u kojoj leži moć promjene našeg postojećeg stanja.


Navedeno svakako podrazumijeva i pravovremeno traženje adekvatne, stručne pomoći i podrške, ukoliko i kada nam je ista potrebna.
Holistički pristup (pre)usmjerava našu pozornost na postizanje i održanje optimalne razine zdravlja te prevenciju javljanja najrazličitijih problema, a kroz pravovremeno uspostavljanje redovite brige o sebi i usvajanje adekvatnih životnih navika. To ovaj pristup čini izuzetno moćnim u kontekstu promocije zdravlja te suzbijanja vjerojatnosti za javljanje najrazličitijih problema.


Pa ipak, valja navesti kako pristup holističkog zdravlja nije ograničen samo na područje prevencije, obzirom da isti može biti (i jest) koristan i glede intervencije i tretmana- odnosno rada s već prisutnim problemima. U tim slučajevima isti može baciti neko novo svjetlo u kontekstu dijagnostike (rasvjetljavanja primarnih uzroka postojećih problema), ali i ponuditi različite osnažujuće i iscjeljujuće metode i tehnike, koje će nam pomoći umanjiti postojeće simptome te uspješno djelovati na njihove uzroke.


U ranijim tekstovima je spomenuto kako je bolest određeni poticaj da zastanemo te svojevrsna dozvola da jednostavno budemo. Simptome bolesti možemo promatrati i kao nešto glasnije poruke našeg pravog ja, koje uglavnom dolaze po oglušavanju naše lažne osobnosti na na one nešto tiše, nježnije i suptilnije poruke, koje su nas već pokušale probuditi i (pre) usmjeriti... S tim u vezi, u slučaju nekih postojećih problema, naša pažnja, ljubav i receptivnost bit će dovoljna intervencija. Kada je odaslana poruka uspješno primljena, uglavnom dolazi do povlačenja bolesti i svih njezinih simptoma te organizam ponovno uspostavlja homeostazu.


U slučaju onih drugih, ovakva intervencija neće biti dostatna.


U tom smislu, valja naglasiti kako je pojava ozbiljnije mentalne i/ili fizičke bolesti uglavnom samo krajnji pokazatelj većeg disbalansa koji je, najčešće, već dugo postojao na energetskim razinama.


Postojeći medicinski tretmani su vrijedni alati upravo onda kada je naš problem već uzeo maha, odnosno doveo do teže simptomatologije. Ovi alati, dakle, predstavljaju nekad vrlo nužni oblik tretmana (koji ih ipak automatski ne čini i adekvatnim preventivnim metodama). Pri odabiru adekvatnog tretmana svakako treba uzeti u obzir sva individualna obilježja osobe i njezinog slučaja, a glavna nit vodilja bi nam ipak trebala biti razina svijesti osobe.


U duhu zagovaranja interdiciplinarnosti i znanstvenog pristupa, valja napomenuti kako je rad s holističkim terapeutom (koji ujedno nije i liječnik) nekima od nas tako moguć samo kao svojevrsna nadopuna postojećim medicinskim tretmanima i intervencijama u koje su već uključeni. Isti, dakle, ni na koji način ne isključuje intervencije stručnjaka medicinskog profila, osobito u slučajevima ozbiljnijih zdravstvenih problema.


Ovdje se ponovno možemo poslužiti primjerom izmišljene osobe, koju ćemo ovoga puta nazvati Marin. Marin ima problema sa želucem, zbog kojih je već i tražio pomoć liječnika. Njegov liječnik njeguje holistički pristup rada te, osim farmaceutskih lijekova, Marinu prvenstveno sugerira i različite biljne pripravke, koji su mu od pomoći. Pa ipak, Marin je negdje pročitao kako njegovi učestali problemi sa želucem mogu biti rezultat problema u domeni njegove treće čakre, pa se javlja terapeutkinji i učiteljici joge Y, kako bi s njom proradio i ove teme. Dakle, Marin nije odbacio liječničke savjete, ali je odlučio potražiti drugu perspektivu te uvesti šire promjene u svoj život. Umorio se od uzimanja lijekova i biljnih pripravaka, svjestan kako je moguće da nešto u njemu opetovano izaziva probleme koji se javljaju baš u području želuca.


Nadalje, stručnjacima holističkog profila se korisno obratiti i u slučajevima kroničnih, odnosno degenerativnih problema, obzirom da nam isti mogu pomoći u kontekstu smanjenja intenziteta nekog aktualnog problema te usporiti njegovu progresiju. Mogu nas naučiti određenim tehnikama koje će nam pomoći da se nosimo s kroničnim bolovima ili (nekim drugim) izazovima, prilagodbama i ograničenjima te nas tako podržati u pokušaju izgradnje kvalitetnijeg i dugovječnijeg života.


Po intervenciji odabranog/ih stručnjaka, klijentima "preostaje" primjena usvojenih znanja i dobivenih savjeta, a isto ih na neki način vraća na sami početak- na adresiranje uzroka njihovih problema te usvajanje adekvatnih navika kojima će suzbiti njihovo postojanje. Ovo je najsloženiji dio promjene, obzirom da podrazumijeva visoku razinu posvećenosti i discipline.


U tom smislu, valja naglasiti kako promjena životnog stila nikada nije i ne može biti lagana, obzirom da od nas iziskuje mnogo malih, svakodnevnih koraka. To nas navodi do zaključka kako na putu ostvarenja optimalnog zdravlja trebamo zauzeti blag stav prema sebi te ići naprijed nekim tempom koji nama osobno najviše odgovara. Svaki napredak ima smisla i baš svaki se računa, a ono što je uistinu važno jest upravo poznavanje i poštivanje naših mogućnosti, ali i ograničenja.


Nadam se kako su Vam ova četiri teksta uspjela približiti koncept holističkog zdravlja i odgovoriti na neka vrijedna pitanja. Ukoliko neki od njih (ili sve) poželite pročitati ponovno, korisno je znati da ih možete pronaći ovdje.


Ako ste spremni na poduzimanje prvih koraka ka postizanju holističkog zdravlja, provjerite postojeće usluge Zagrljaja cjelovitosti, odnosno njegovih partnera i prijatelja.


Otisnimo se na put promjene- u ljubavi i zajedno!


55 views0 comments

Comments


bottom of page