top of page
  • Writer's pictureAna Matorić Akasha

Holističko zdravlje i iscjeljenje


Premda je u našem društvu još uvijek raširena pogrešna ideja kako je pitanje zdravlja važno samo za pojave bolesti, činjenica jest da bismo zdravlje trebali staviti na vrh ljestvice prioriteta dok smo zdravi. Usprkos uvriježenom mišljenju, koje zdravlje nerijetko promatra kao luksuz, ono je naše temeljno pravo. U tom smislu, naše starenje ne podrazumijeva i bolest. Mi možemo ostati zdravi do samog kraja našeg života. Upravo nas holistički pristup zdravlju podsjeća da je svatko od nas sveta i vrlo moćna cjelina te nam osvještava važnost adekvatne brige o sebi i pravovremenog rada na svim segmentima našega bića.


Moderan život, koji nerijetko podrazumijeva stanovanje u gusto naseljenim, urbanim sredinama; stres i ubrzanost; dugotrajno sjedenje i učestali boravak u zatvorenom prostoru; otuđenje; malo vremena za obitelj, društvo i hobije; brzu prehranu... ostavio je značajne posljedice na naše zdravlje. Danas smo pozvani (re)integrirati zdrave navike naših predaka u našu svakodnevicu, a navedeno će nas centrirati i omogućiti nam da neutraliziramo posljedice opisanog, modernog načina života.
Uspostava zdravijih navika se u tom smislu odnosi na svojevrstan povratak prirodi, koji prevenira javljanje mnogih problema, ali i nudi efikasna rješenja postojećim. Priroda je uvijek tu da nas podrži i da nam olakša- ona je naša majka i prijateljica, terapeutkinja i iscjeliteljica, liječnica i farmaceutkinja, poljoprivednica i nutricionistica. Ona nas kupa beskrajnom ljubavlju, mudrošću i obiljem. Uvijek je tu da nas sasluša i podupre proces našeg iscjeljenja, ali nas i podsjeti na beskrajnu moć koju nosimo u sebi. Ipak, valja naglasiti kako zajedno s velikim potencijalom uvijek dolazi i velika odgovornost, koja se ogleda u načinu na koji se ophodimo prema sebi, svim drugim bićima, ali i ovoj divnoj planeti, na kojoj živimo. Podršku prirode možemo ostvariti i u smislu smanjenja razine stresa, ali i korištenja široko dostupnog, ljekovitog bilja.


Na putu postizanja optimalnog holističkog zdravlja, pozvani smo i neprestano motriti, slušati i uvažavati svoje unutarnje stanje te pokušati razumjeti jezik svoga tijela. Ovaj koncept nas potiče da osluškujemo poruke svog tijela, predstavljajući nam isto kao mudri i sveznajući sustav, koji se ima sposobnost sam iscijeliti, ukoliko mu mi to dozvolimo.


Osim što nas vraća bezgraničnoj mudrosti majke prirode i našega tijela, koncept holističkog zdravlja nas navodi i na preispitivanje vrijednih egzistencijalnih pitanja, poput:


Kako vidim svoj život?

Zašto sam ovdje?

Koja je svrha mog života?

Kako se odnosim prema svom životu i tijelu?

Na koji način čuvam i njegujem ono što mi je važno?


Na taj način, pitanje holističkog zdravlja zapravo upire prstom na povezanost svega što jest. Isto predstavlja svojevrstan pokušaj razumijevanja velikog broja složenih međuodnosa, odnosno kompleksnih i unakrsnih interakcija različitih faktora, te nas tako navodi na preispitivanje pitanja uzroka i posljedica. Navedeno donosi svojevrstan pomak u svijesti pojedinaca, obzirom da svoj fokus pomiče s koncepta ozdravljenja na koncept iscjeljenja.


Ozdravljenje znači povlačenje bolesti i nestanak njezinih simptoma, ali uglavnom ne podrazumijeva i otklanjanje primarnog, dubinskog uzroka problema, koji se najčešće skriva na energetskim razinama- odnosno u neadekvatnom protoku energije kroz naše energetske centre. A ukoliko ne riješimo svoj problem na dubljoj razini i ne dopremo do njegova primarnog uzroka, to najčešće dovodi samo do njegova kasnijeg premještanja na neko drugo mjesto u našem tijelu.


Iscjeljenje, s druge strane, podrazumijeva rad s uzrocima, a to ga čini intenzivnim, sveobuhvatnim i nerijetko dugotrajnim procesom. Nužno je imati na umu kako ni jedan disbalans ne nastaje preko noći te je u tom smislu pogrešno tragati za instantnim rješenjima. Ukoliko ista i postoje, najčešće dolaze u paketu s mnogim drugim, nepovoljnim nuspojavama i nusproduktima. U tom smislu, holistički pristup, koji je fokusiran na iscjeljenje, (uglavnom) ne otklanja naše probleme preko noći, ali nas od istih dugoročno u potpunosti oslobađa.


Cjelovito, holističko zdravlje se primarno postiže zahvaljujući preslagivanju naših životnih prioriteta i kultivaciji strpljenja. Mi postajemo svoj najveći projekt i gradimo neki novi oblik funkcioniranja- brižljivo i dosljedno, korak po korak. Osim strpljenja, od nas se očekuju disciplina i odlučnost, a prije svega nježnost i ljubav te sustavna primjena naučenog. Koncept holizma je načelo povratka našem jedinstvu. A jedinstvu dolazimo kada smo spremni, nikako ne prije. Njemu ne žurimo. Uviđajući svoju unutarnju moć, koja bezgranično raste u našoj povezanosti sa svime što jest, malo- pomalo (ponovno) osvještavamo koliko smo svi mi čudesni, lijepi, posebni, moćni...!


Idući tjedan, bavit ćemo se obilježjima kvalitetnih stručnjaka koji se bave pitanjem holističkog zdravlja te nastojati odgovoriti na pitanje kako odabrati onog odgovarajućeg. Ukoliko želite više saznati o ovoj tematici, primiti besplatnu vođenu meditaciju te ostvariti popust na autorsku e-knjigu "Iscjeljenje energetskog tijela hranom i meditacijom", pretplatite se na newsletter Zagrljaja cjelovitosti ili pošaljite e-mail na adresu zagrljaj.cjelovitosti@gmail.com.In the Light of Your Grace, I walk, oh... Ma(ma)<3

82 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page