top of page
  • Writer's pictureAna Matorić Akasha

Tvoj život je poput Univerzuma- u potpunom kaosu, koji izranja iz apsolutnog smisla...

Updated: Nov 26, 2022


U literaturi sam već nekoliko puta naišla na tvrdnje ili, možda je točnije reći, svjedočanstva, o tome kako se žene uglavnom preobražavaju odjednom, skoro pa potpuno intuitivno, dok je kod muškaraca taj više put postepen i događa se logičkom transformacijom i povećavanjem obima znanja, odnosno posredovanjem intelekta. Govoreći o nečemu toliko složenom kao što je životni put pojedinačnih duša, čini se kako je najbliže istini zaključiti kako u tom pogledu nema neke apsolutne istine. Iako gotovo u potpunosti odgovaram intuitivnom tipu, svjedočeći nečemu, pa tek onda tendirajući da isto bolje razumijem i djelomično zatvorim- davajući mu ime, susret s teorijom kaosa, koji mi se dogodio prije nekoliko godina, donio je značajne promjene mom životu. Rezultirao je dubljim razumijevanjem i početkom moje predanosti kultivaciji jedne od temeljnih kvaliteta usredotočene svjesnosti, odnosno meditacijske prakse uopće, kvaliteti PRIHVAĆANJA. Moja je, dotad vrlo perfekcionistička i često u-potrebi-za-kontrolom lažna osobnost, suočena s navedenim, naprosto ustuknula i počela ostavljati prostora životu- onakvom, kakav on jest.


Sinoć sam skuhala vino i zapalila svjećicu pa listajući enciklopediju, koja se nekim čudom našla u mome stanu, naišla na ovo predivno, jasno, potpuno jednostavno i sažeto predstavljanje teorije kaosa. Savršeno za one čijem, pomalo filozofskom pogledu na svijet, manjka tehničkog, matematičkog, možda više slikovitog uvida. Dijelim tih par redaka s vama, u nadi kako će i u vaš um barem posaditi sjeme, koje bi moglo proklijati u predivnu biljku. <3





(fotografije iz knjige "Snage prirode", Reader's Digest- u izdanju Mozaik knjige)


Mi smo mikrokozmos. Promatranje odrednica makrokozmosa može nam pomoći na složenom putu razumijevanja samih sebe. Osim toga, okretanje naporima do kojih je došao znanstveni pristup- uz traženje temeljnih poveznica između unutarnjeg i vanjskog, makro i mikro, može motivirati, pa onda i potaknuti mnoge, da osim van, napokon pogledaju i unutra te se otisnu na put spoznaje i samorazvoja. Nadalje... Predstavljanje nečega kao egzaktnog i potvrđenog smanjuje mogućnost davanja, pa... gotovo magičnih svojstava navedenom, uz viđenje te iste stvari kao nečeg potpuno apstraktnog i kao takvog, dostupnog razumijevanju samo pokojem budističkom svećeniku, koji je, zahvaljujući predanosti svom duhovnom razvoju, u potpunosti napustio djelovanje usmjereno ekspanziji vanjske svrhe pa je posvećen samo i isključivo bogospoznaji. Teorija kaosa nije apstrakcija. Nije filozofsko polazište. Teorija kaosa pokušava ponuditi objašnjenje pa se sklanja pred svime što jest. Tako, ona, i onim najokorijelijim logičarima i intelektualcima omogućava da uvide dubinu koja se skriva ispod površine onoga što nazivaju svijetom.


Mnogo sam puta do sada pisala o važnosti grljenja našeg života u cijelosti, a ne samo njegovih segmenata. O prestanku karakteriziranja događaja kao pozitivnih i negativnih, uz uvažavanje činjenice da su naše znanje i naš sud ograničeni te da se sve događa s pravim razlogom (a to je primarno potreba naše duše da doživi ovo ili ono, uz potpuno zrcaljenje našeg dotadašnjeg unutarnjeg stanja). Pisala sam, i pisat ću (a gradivo ćemo utvrditi i u knjizi koja vas očekuje :D)...


Jedan najsitniji događaj- ma korak, i koračić, kao i ovoj u ovoj analogiji s krilima leptira, u našim životima tendira mijenjati sve!


Kada to znate, preostaje vam zapitati se nad moći kojom raspolažete pa svakom tom koračiću pristupiti s većom svjesnošću, uvažavajući snagu koju skrivaju i oni najsitniji od njih. Preostaje vam, nadalje, ništa doli promatranja priče s određene visine, uz njezino apsolutno uvažavanje, dublje razumijevanje i prihvaćanje. Prihvaćanje dobrog, prihvaćanje lošeg. Prihvaćanje onog najtežeg, pa i onog naizgled neprihvatljivog. A to će vas odvesti do početaka kultivacije iduće nevjerojatno važne kvalitete: vjere u dobro. Možete, dakako, i nastaviti sa svojim životom, ignorirati ovu informaciju ili ju potrpati pod tepih zaborava. U redu je odlučiti se i za takvo što... Pa ipak, u tom slučaju, zapamtite! Buđenje možete usporiti, ali ga više ne možete zaustaviti! ;)



(fotografija iz knjige "Snage prirode", Reader's Digest- u izdanju Mozaik knjige)



Poletimo, leptirići!

67 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page